Na het geweld wat de twee jongens in Arnhem is overkomen barst het weer los.

Vooral de politici. Ze zijn er goed in. In statements maken.

Voor de stemmen en publiciteit doen we alles. Nou….de meeste dan. Want de Heer Van der Staaij van de SGP natuurlijk niet. Hij vind het niet nodig om hand in hand te lopen met z’n collega. Maar, laten ze weten, hij is wel tegen geweld. Prachtig toch zou je denken.

Maar daar krijg ik toch de kriebels van. Niet van Van der Staaij zelf natuurlijk, maar van deze opmerking. Woon toevallig in de buurt van de bijbelbelt en kom toch nog regelmatig jongens en meisjes van rond de 18 tegen die uit de kast zijn gekomen en dan door hun ouders voor de keus worden/werden gesteld of stoppen met hun geaardheid of het huis uit. En ik kan er genoeg opnoemen waar dat ook werkelijk gebeurd is. En daar slaat Meneer Van der Staaij toch behoorlijk de plank mis, want dat is toch ook vorm van geweld. Weliswaar geen fysiek geweld maar toch wel psychisch geweld. En misschien wel net zo schadelijk of schadelijker als een paar tanden uit je mond slaan.

Organisaties die over elkaar heen duikelen, maar ook niet durven benoemen hoe het echt zit. De NOS die doelbewust de afkomst van de daders verzwijgt. Een politie mevrouw die het standpunt van haar baas zit te verdedigen. Voetbalinside die ook mee wil doen. Maar homo’s vaak wegzet als “die homotjes” of er minachtend over doet. Een advocaat van de daders die gelijk de kans waarneemt om na een gesprek met die daders de publiciteit te zoeken om de zaak af te zwakken. Vandaar ook dat er van de ca 1500 aangiftes maar 6 veroordelingen zijn.

En dan ? Slapen ze allemaal weer in en gaan ze gewoon over tot de orde van de dag. Wordt het stil in Den Haag, in Hilversum, Amsterdam enz.

Een statement maken is allemaal leuk. Je naam in de krant, je mag op TV, ze weten dat je bestaat. En daarna wordt het weer stil.

Maar het gaat niet om deze dagen. Natuurlijk allemaal prachtig die aandacht….maar het gaat om de dagen erna. En daarna. Volgende week en volgende maanden. Want het geweld gaat door, de acceptatie nog steeds op laag punt, om over de standpunten van moslims of moslimlanden maar te zwijgen.

Structureel aanpakken, daar gaat het om.!!!! En dat duurt 365 dagen en soms 366, jaar in jaar uit.